Увод

 

Защо трябва да прочетете тази книга ?

Ние разбираме, че вашето време е ценно. Повечето от вас нямат желание да прекарат дълго време в учене на нови термини, запаметяване на формули или усвояване на подробности, които имат значение само за професионалните икономисти. Това, което желаете са онези прозрения на икономическата анука, които наистина имат значение за вас, които ще ви помогнат да правите по-добър избор и ще подобрят способноста ви да разбирате нашия сложен свят. Искате също тези прозрения да бъдат представени сбито, организирано и увлекателно, с минимално използване на икономически жаргон. Тази кратка книга се опитва да постигне и двете цели.

 

Според нас вие може да имате полза от тази книга независимо от сегашните си знания по икономика. Ако сте начинаещ, книгата ще ви запознае с някои основни икономически принципи, които до голяма степен просто отразяват здравия разум. Тези понятия обаче са могъщи средства, когато вземате решения. Те ще ви помогнат да развиете мислите си логически и да съзрете по ясно централните проблеми. Те също така ще подобрят способността ви да правите разлика между солидните аргументи и икономическите безмислици.

 

Ако сте студент по икономика или управление на предприятията, тази книга ще ви помогне да сглубите голямата картина. След 30 години преподаване на икономическата наука в колежите авторите до болка познават двата проблема: (1) студентите често пропускат важни въпроси, защото са заети със несъществени и ненужни графики, формули и математически подробности, и (2) не запомнят много от онова, което се преподава в икономическите курсове на колежите. Информацията съдържаща се в тази книга, ще провокира студентите да се замислят по-сериозно за действително важните следствия от икономическата наука знание, което ще е от значение дори когато споменът за последния изпит по икономика отдавна е избледнял.

 

Накрая, дори ако сте бизнесмен или политик, вярваме, че ще намерите в тази книга много полезна информация. Колкото и опитни да сте в специфичната си област,вероятно нямате пълна представа точно по какъв начин от отделните части на икономическата мозайка се образува цялостната картина. Това често се случва с хора от бизнеса и в държавното управление. Те разбират от работата си, но не са се замисляли сериозно как политическите правила и политиката влияят в по-широк аспект върху стопанското здраве на хората и народите. Изследванията показват, че ние ,американците, сме нация от икономически неграмотни хора. В условията на демокрация последиците от икономическата неграмотност могат да бъдат катастрофални. Хората, които не разбират кои са източниците на икономически просперитет, са податливи на мисловни схеми, които са в противоречие с постгането на просперитет. Не е вероятно нация от икономически ограничени хора да остане много дълго просперираща. Основните принципи обяснени в тази книга, ще ви помогнат да разберете по-добре кои икономически уредби са ефикасни и защо някои нации просперират, а други стагнират или даже западат. В резултат на това ще можете да парвите по-мъдър избор и да станете по-добър гражданин на своята страна.

 

 

Благодарности

Авторите биха желали да благодарят на ценните забележки върху по-ранните варианти на тази книга на : Любица Адамович, Тери Андерсън, Джон У. Купър, Джак Фей, Рендъл Холкоум, ТомПалмър, Джъд У. Патън, СКот У. Расмсен, Роналд Х. Солтър, Джейн С. Шоу, Ръсел С. Собъл, керъл Щраус Шарън Уотсън. ТЕ също така биха желали да изразят признателността си на Фондация Филип М. Маккена и Фондация Ерхард за финансирането, което улесни проекта, и на Валери Н. Колвин за чудесната й работа по текстообработката и дизайна.

следва