Най-големите бизнес истории на всички времена/от Даниел Грос и списание "Форбс"/

Книгата може да намерите в книжарницата на издателство "Кибеа", която се намира на ул. "Д-р Вълкович" №2a, тел.: 02/9880193, или на щанда на издателството в Полиграфическия институт. Цената на книгата е 8 лева.
С любезното съдействие на издателството на страницата на И.З.И. ви представяме историята на Сайръс Маккормик и индустриализацията на земеделието.

Кои са нещата, обединяващи Бил Гейтс, Хенри Форд, Дж. П. Морган, Мери Кей Аш и Уолт Дисни? Безгранично въображение, готовност да поемат рискове и невероятен усет за бизнес. Тези хора не само са натрупали огромни състояния, те са революционализирали света на бизнеса, помагайки на обществото да се формира такова, каквото го познаваме. Почерпана от богати източници, тази безценна антология на търговския гений съживява изключителни постижения, много от които забравени или малко известни: как Робърт Морис, виден търговец от ХVІІІ век, финансира Американската революция със собствения си кредит; как Рей Крок използва хитроумна търговия с хамбургери в империята за бързо хранене "Макдоналдс"; и как Мери Кей Аш изгражда козметична компания за директна продажба на стойност милиарди долари, проповядвайки послание за икономическата сила и деловите способности на жените.

Поучителни и интересни, "Най-големите бизнес истории на всички времена" на Форбс са тържество на амбиции, надхвърлящи рамките на човешкия живот, на вдъхновено водачество, на ловки машинации и упорит труд.

СЪДЪРЖАНИЕ
Предговор от Тимоти Форбс
Робърт Морис - Първият финансист на Америка
Сайръс Маккормик и индустриализацията на земеделието
Джон Д. Рокфелер и модерната корпорация
Дж. П. Морган спасява страната
Хенри Форд и моделът "Т"
Чарлс Мерил и демократизацията на притежаването на акции
Дейвид Сарноф, RCA и подемът на радиоразпръскването
Уолт Дисни и неговата империя за семейно развлечение
Джон Х. Джонсън и откриването на пътя към чернокожия потребител
Дейвид Огилви и създаването на модерната реклама
Рей Крок, "Макдоналдс" и индустрията за бързо хранене
Джоузеф Уилсън и Ксерокс 914: да заложиш компанията на карта
Американ Експрес и кредитната карта
Мери Кей Аш и нейната корпоративна култура за жени
Микропроцесорът на "Интел" и компютърната революция
Сам Уолтън, "Уол-Март" и търговската отстъпка
Уилям Макгауан и MCI: новият свят на телекомуникациите
"Харли-Дейвидсън" си възвръща позициите
"Колбърг, Кравис, Робъртс енд Ко." и подпомогнатото изкупуване
Уилям Гейтс и господството на "Майкрософт"

БЛАГОДАРНОСТИ

Тази книга е плод на съвместни усилия в истинския смисъл на думата. Макар да съм посочен като като автор на книгата, много други хора от най-различни институции помогнаха за осъществяването на този проект: Майкъл Сейджълин от "Байрън Прайс Вижуъл Пъбликейшънс" ме покани да участвам; Джули Фенстър изигра ключова роля в написването на някои от главите, особено тези за Робърт Морис и Уол-Март; а Джанет Колман от "Уайли" рецензира и редактира книгата.

Лора Шьофел от "Байрън Прайс Вижуъл Пъбликейшънс" посвети на този проект повече време от всеки друг с изключение на мен. Работейки под натиска на предизвикателни обстоятелства, Лора прояви търпение, чудесно чувство за хумор, тънка преценка и интелектуална ангажираност.

Изказвам благодарност и на Кати Хък, Ейми Чизъм, Дайна Дън и Катрин Милър от "Байрън Прайс". Брайън Коноли, Джон Борис, Джош Израел и Бетси Дюкет бяха тези, които старателно и грижливо проверяваха фактите. Мариан Коен и Крейг Шнайдър бяха еднакво добросъвестни редактори на ръкописа.

Пол Мичинсън и Джон Розънбърг, мои приятели и състуденти от Историческия факултет в Харвард, ми оказаха ценна помощ в изследователската работа, а Блейк Маккелви щедро ми предостави личния си ръкопис на биографията на Джоузеф Уилсън.

Бих искал да благодаря също на семейството си за неговата подкрепа и особено на моите братя, Лиън и Майкъл Грос, както и на снаха ми Вики Грос. Никога нямаше да стана писател, ако не бяха родителите ми. Бари и Сандра Грос, съответно професор по английски и професионален редактор, не само ме научиха как да чета и пиша; те ми оказваха подкрепа - финансова и всякаква друга - във всичките ми начинания и ме вдъхновяваха.

Човекът, на когото е посветена тази книга - съпругата ми Кандис Савин, влезе в живота ми приблизително по същото време, когато възникна идеята за написването на книгата, и ми донесе безкрайно повече радост от което и да било увлекателно четиво. Нейното търпение, съпричастност и любов, както и тръпката на нашия брак, накараха времето да лети, а грижите да изглеждат нищожни.

Даниел Грос

Ню Йорк, август 1996 г.